TARIKH : 3 JANUARI 2019

Maahad Tahfiz Sains Al-Muhammadi telah mengadakan majlis sambutan pelajar baru bagi tahun 2019. Majlis ini dimulakan dengan sesi pendaftaran pelajar baru dan pembahagian bilik dorm pelajar baru. Majlis kemudian dimulai dengan
 alunan ayat suci al-Quran daripada wakil pelajar yang bernama Meor Muhammad Harraz Safawi. diteruskan dengan ucapan aluan daripada Pengerusi PIBG Ustaz Mohamed Bin Ya dan ucapan Pengetua MTSM Ustaz Zulkifli Bin Husain. Majlis diakhiri dengan ucapan penutup dan jamuan yang disediakan oleh pihak sekolah untuk para pelajar dan ibubapa.