TARIKH : 13 FEBRUARI 2019 - 15 FEBRUARI 2019

Unit Al-Quran Maahad Tahfiz Sains Al-Muhammadi telah mengadakan Kem Pecutan Hafazan Siri Pertama bertempat di Sri Muara Resort, Kg Nipah, Bachok. Objektif program ini diadakan adalah untuk meningkatkan mutu hafazan dan murajaah pelajar. Kem ini telah disertai oleh pelajar tingkatan 2 dan 3 seramai 75 orang.

Setelah tibanya di lokasi,  pelajar diminta menyimpan barang dan memilih katil masing-masing.  Sejurus itu, pelajar berkumpul di dalam Dewan Tok Serindik bagi mendengar taklimat kem yang disampaikan oleh pengarah kem. Kem diteruskan lagi dengan halaqah al-quran selama 2 jam.  Bagi merehatkan minda para pelajar, mereka diberikan masa untuk beriadah selama 1 jam dan 15 minit.  Bak kata pepatah arab “Akal yang sihat terletak pada badan yang sihat”. Setiap pelajar diwajibkan untuk menghafal 5 muka surat sepanjang kem berlangsung. Sebanyak 4 halaqah al-Quran telah dibahagikan dan setiap slot hafazan diperuntukkan masa selama 2 jam.