Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.
Login
Register

UTAMA

MAKLUMAT ASAS

MENGENAI KAMI

KURIKULUM

KO-KURIKULUM

AL-QURAN

GALERI

KOMUNITI

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
UTAMA
images/Slide/B1.jpg

Kecemerlangan Akademik

Sistem pendidikan yang memfokuskan aspek akademik dan  agama dibawah kelolaan Yayasan Islam Kelantan [YIK].
See More

Keterampilan
Ko-Kurikulum

Menerapkan aktiviti ko-kurikulum yang seimbang seiring dengan kecemerlangan akademik dan hafazan Al-Quran. 
See More 

Kemantapan
Sahsiah

Memupuk nilai-nilai keperibadian dan sahsiah muslim menerusi pembentukan akhlak terpuji  kepimpinan pelajar. 
See More

Keunggulan
Al-Quran

Meneraju generasi Al-Quran yang dinamik dan sistematik seiring dengan perubahan zaman berpandukan sumber utama umat islam.
See More

Kemeriahan
Asrama

Asrama MTSM menggabungkan elemen kebersihan, keceriaan dan keselamatan berpandukan slogan 'Asramaku Syurgaku'
See More


BERITA TERKINI

Countdown PT3


TARIKH:2 MEI 2019

 

Pihak sekolah Maahad Tahfiz Sains Al-Muhammadi telah menganjurkan sambutan hari guru yang bertempat di  dewan terbuka.Tujuan majlis ini diraikan adalah untuk meraikan guru-guru yang telah berjasa kepada para pelajar.Pihak sekolah menetapkan tema iaitu “Kalau Saya Bukan Guru”.

         Majlis dimulakan dengan bacaan ayat suci Al-Quran yang dialunkan Ustaz Aris Farizal.Semua guru telah melakukan persembahan yang amat menarik perhatian.Pihak asrama telah melakonkan sebuah video bagi menghargai jasa-jasa guru.Majlis ditutup dengan ucapan ketua pelajar dan wakil  guru.


TARIKH: 21-24 APRIL2019

Unit Al-Quran Maahad Tahfiz Sains Al-Muhammadi telah mengadakan Lawatan Huffaz ke Negeri Perak Darul Ridzwan dan Negeri Kedah Darul Aman selama 3 hari 2 malam. Tujuan lawatan ini diadakan adalah untuk menambah ilmu pengetahuan yang baharu tentang negeri-negeri ini dari segi sejarah, budaya, seni bina dan tuturkata.

          Seramai 40 orang pelajar yang berjaya mendapat markah yang cemerlang dalam Pertandingan Hafazan Siri Pertama telah menyertai lawatan yang penuh bermanfaat ini dengan diiringi oleh 3 orang guru pengiring. Bayaran lawatan ini sebanyak RM 150 termasuk dengan penginapan, makanan serta pengangkutan selama 3 hari 2 malam. Antara tempat-tempat yang dikunjungi adalah Muzium Padi, Maahad Darul Furqan dan banyak lagi.

 


TARIKH: 15 APRIL 2019

Maahad Tahfiz Sains Al-Muhammadi telah dipilih sebagai tuan rumah Pertandingan Kalam Jamaie Peringkat Zon 5. Tujuan pertandingan ini diadakan adalah untuk merealisasikan penggunaan Bahasa Arab sebagai bahasa kedua selepas Bahasa Melayu.                                     

Pertandingan ini hanya disertai oleh dua buah sekolah sahaja iaitu  Maahad Yaakubiah dan Maahad Amir Indera Petra, dan dibarisi oleh panel-panel hakim yang berpengalaman dan berpengetahuan luas dalam ilmu Bahasa Arab serta penggunaannya . Maahad Amir Indera Petra telah dinobatkan sebagai juara Pertandingan Kalam Jamaie Peringkat Zon 5 dan bakal menjadi wakil Zon 5 di peringkat MASSAK kelak.


TARIKH: 11 APRIL 2019

Unit Disiplin Maahad Tahfiz Sains Al-Muhammadi telah menganjurkan Kem Kepimpinan bagi 3 badan kepimpinan iaitu pengawas, badan dakwah dan kaunseling seramai 35 orang selama 3 hari 2 malam. Kem ini bertempat di SRI Muara Resort yang hanya 700 meter dari MTSM.

          Tujuan kem ini diadakan adalah untuk mendedahkan kepada para pemimpin MTSM tentang cara-cara menjadi pemimpin yang sempurna dengan lebih terperinci. Unit Disiplin juga turut memanggil pakar-pakar motivasi  untuk melakukan aktiviti dalam 4 slot kepimpinan yang berguna untuk masa hadapan para pelajar.


TARIKH: 9 APRIL 2019

Unit Al-Quran Maahad Tahfiz Sains Al-Muhammadi telah mengadakan Pertandingan Hafazan Dan Tulisan Ayat Terbaik Siri Pertama bertempat di Masjid Al-Hafiz. Tujuan Pertandingan ini diadakan adalah untuk melahirkan para hafiz yang berjaya dan berguna pada masa hadapan yang memanfaatkan masyarakat serta negara.

          Pertandingan Hafazan ini telah disertai seramai 40 orang para pelajar dari tingkatan 1,2 dan 3 yang telah berjaya melepasi peringkat saringan pada 7 April 2019. Pertandingan ini mengfokuskan terhadap kualiti hafazan para pelajar dengan penilaian menerusi  tiga soalan tebuk mengikut kategori masing-masing dengan bertajwid serta  fasohah yang betul dan sempurna.

          Penyampaian hadiah bagi Pertandingan Hafazan Dan Tulisan Ayat Terbaik ini ditangguh sehingga 18 April 2019 kerana faktor masa yang tidak mengizinkan.

         

 

STATISTIK 2019

iconfinder_3_avatar_2754579.png

Bilangan Pelajar

Seramai 120 Pelajar

iconfinder_person-man_1120619.png

Bilangan Guru Dan Staff

Guru 24 Orang Staff 10 Orang

iconfinder_graduated_44674.png

Bilangan Huffaz

Seramai 143 Pelajar

iconfinder_school-education-college-high_school-buildings-architecture_and_city_4059742.png

Tahun Penubuhan

Mula Ditubuhkan Pada Tahun 2008 Selama 11 Tahun

                                                          

HUBUNGI KAMI

TELEFON/FAX :
  Telefon    : 09-7787521
    Fax         : 09-7787522
EMAIL :
    mtsy2011@gmail.com
 

PENAFIAN

Maahad Tahfiz Sains Al-Muhammadi tidak akan bertanggungjawab atas segala kerugian/kerosakan yang disebabkan oleh data yang diperolehi dari laman portal ini.

                                                                                                                                                         

Tarikh Kemaskini  :  Ahad, 28 April 2019